Otvoren tradicijski zagorski vrt

U srijedu, 31. svibnja 2017. godine, u dvorištu kod Područne škole Krušljevo Selo, održano je svečano otvorenje tradicijskog zagorskog vrta u sklopu građanske akcije „Naš zagorski dišeči vrt“. Na samom početku prezentiran je tijek provedbe aktivnosti kroz razdoblje od tri mjeseca te rezultati građanske akcije.

Udruga mladih Feniks u partnerstvu s Osnovnom školom Oroslavje od 1. ožujka 2017. godine provodi građansku akciju „Naš zagorski dišeči vrt“ kojom se želi se riješiti problem sjedilačkog načina provođenja slobodnog vremena kod djece i obogatiti izvannastavne aktivnosti stvaranjem tradicijskog zagorskog vrta i učionice na otvorenom u Područnoj školi Krušljevo Selo.

Glavna aktivnost projekta kroz provedbeno razdoblje od tri mjeseca bilo je stavljanje u uporabu 400 m2 neiskorištenog školskog zemljišta na kojem je kroz ožujak i travanj postavljen plastenik, izrađeno 10 podignutih gredica, posađeno je čak 50 vrsta sadnica cvijeća, voćaka i povrća, a površina vrta ograđena je ogradom od lijeske (tradicijski „zagorski pleteni plot“). U svibnju se izradilo i postavilo kompostište, te dva seta drvenih klupa i stolova kako bi učenici dobili mogućnost održavanja nastave na otvorenom.

Ponosni smo na sudjelovanju u ovako hvalevrijednoj akciji kojoj je za cilj edukacija i osvještavanje pojedinaca da svojim aktivnostima, utjecajem na okolinu, vlastitim izborima i ponašanjem mogu promijeniti stanje okoliša te očuvati, njegovati i uvećati tradicijske, kulturne i prirodne vrijednosti svojeg kraja.