Dan planete Zemlje

 

Da bismo mi ljudi preživjeli, nužno moramo trošiti razne resurse našeg doma PLANETE ZEMLJE.

Vjeruje se da svijet do brojke od 2 milijarde stanovnika došao u kasnim 20-im godinama 20. stoljeća. Do 3 milijarde stanovnika svijet je stigao oko 1959. godine u doba Hladnog rata između dviju supersila SAD-a i SSSR-a, dok je samo 15 godina kasnije, na Zemlji rođen već 4 milijarditi stanovnik.

5 milijarditi stanovnik svijeta je Matej Gašpar koji je potvrdu da je jubilarno dijete dobio od UN-a. Matej je rođen 11. srpnja 1987. godine koji je UN proglasio "Danom 5. milijarde". Sada se 11. srpnja svake godine slavi kao "Svjetski dan stanovništva", dok je 6 milijardito dijete Adnan Nević iz Sarajeva koji je rođen 12 godina kasnije se u Sarajevu, 12. listopada 1999. godine.

31. listopada 2011. godine planeta Zemlja je dočekala svog 7 milijarditog stanovnika, malenu Danice Day Camacho koja se rodila u Manili na Filipinima.

U manje od 75 godina svjetsko se stanovništvo utrostručilo!

Sa svakim novim stanovnikom dolazi do povećane eksploatacije prirodnih bogatstava i resursa.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja, te predstavlja obljetnicu rađanja modernog ekološkog pokreta od 1970. godine. Upravo se 70-tih godina prošlog stoljeća, uslijed napretka industrije, počela buditi svijest o potrebi očuvanja okoliša. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje počeo obilježavati 1990. godine. Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje stavljen je na smanjenje ukupne količine otpada izdvajanjem, preradom i ponovnom uporabom korisnog otpada.

Ove godine je društvo EKO-FLOR PLUS d.o.o. Dan planete Zemlje obilježio u Osijeku, na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića. U suradnji sa srednjom Trgovačkom i komercijalnom školom Davor Milas iz Osijeka prolaznike i sudionike manifestacije educirali smo o važnosti odvajanja i recikliranja otpada.

Djeca osnovnih i srednjih Osječkih škola pokazala su znanje o pravilnom razvrstavanju otpada u raznim eko-igrama, te spretnošću upravljanja specijalno opremljenim triciklima za prikupljanje otpada, a za što su bila i nagrađena od strane pokrovitelja.

Za sve koji nisu bili s nama u Osijeku u galeriji pogledajte kako smo se proveli i pridružite nam se već dogodine, a u međuvremenu posadite stablo i tako aktivno pridonesite Danu planete Zemlje.